ساختمان(بازسازی، کاشی و سرامیک )

بازسازی، کاشی و سرامیک ،سیمان، دوغاب

ساختمان(بازسازی، کاشی و سرامیک )

بازسازی، کاشی و سرامیک ،سیمان، دوغاب

۱۱ مطلب در آبان ۱۴۰۰ ثبت شده است

آجر در معماری و طراحی داخلی ساختمان

اگر در حال ساخت خانه، ویلا یا تغییر دکوراسیون داخلی منزل تان هستید، آجر یکی از بهترین گزینه ها برای متفاوت و جذاب کردن معماری و دکوراسیون خانه ی شما است.

مواد و مصالح: شاید هیچ متریالی مثل آجر نتواند زمین و رنگ و بوی خاک را برای ما زنده و حاضر سازد. آجر تنها مصالحی است که در هر گوشه ی معماری سنتی ما دیده می شود و در هر مکان به فراخور موقعیت و کاربری، شکلی نو به خود گرفته است. حضور گرم آجر در معماری و طراحی داخلی نه تنها رنگ نباخته است، بلکه در شکل و قالب های متنوع تری رخ نمایی می کند. به پاس داشت این مصالح باستانی که همواره برای ما یادآور خاک و طبیعت بوده است، چیدانه امروز می خواهد شما را اندکی بیشتر با آجر و قابلیت هایش آشنا کند. در کنار ما باشید تا این یگانه همنشین همیشگی خانه های ایرانی را بیشتر بشناسیم…

آجر به عنوان یکی از مصالح ساختمانی از دیرباز مورد استفاده بوده است و قدیمی ترین مصالح ساخته ی دست بشر به شمار می آید. مصرف آجر به عنوان مصالح ساختمانی در ایران سابقه باستانی دارد. آجرهای رسی اولین و فراوان ترین آنها می باشد و قدمتی چند هزار ساله دارد.
نمونه های زیبا و با عظمت کاربرد آجر در معماری ایران باستان نماینده ی پیشرفت درخشان ایرانیان در تولید و مهندسی کاربرد این مصالح است. در این میان می توان از زیگورات چغازنبیل، ایوان مدائن، مسجد جامع اصفهان و یزد و رباط شرف (موزه ی آجر کاری ایران) نام برد.

ابعاد آجر به گونه ای است که به راحتی در یکدیگر قفل و بست شده، این خاصیت کیفیت های مهندسی بیشماری از جمله در محل اتصال دو دیوار به یکدیگر به وجود می آورد. این ویژگی ها باعث شده که این مصالح به منظور اجرای دهانه های وسیع به صورت قوس، طاق و گنبد که از زمان قبل از ساسانیان در ایران رواج داشته است، کارایی منحصر به فردی داشته باشد.
همانطور که ذکر شد آجر امروزه نیز محبوبیت خود را از دست نداده است، مثلا در پروژه ی خانه قانعی در اصفهان، بازسازی امروزی به سبک ایرانی که چیدانه قبلا به ان پرداخته است، شما می بینید که آجر چه زیبا در هر گوشه ی آن جلوه گری می کند.

خواص آجر باعث شده که به عنوان مصالح پر کننده ی دیوار، سقف و … پرمصرف ترین مصالح باشد. زیبایی آجر و الگوی حاصل از آجر چینی باعث شده است که به صورت نما در داخل و خارج بنا مورد استفاده قرار گیرد و هویت خاصی به ساختمان ببخشد.

انواع آجر

آجر فشاری
این نوع آجر معمولا در سفت کاری و زیرکاری ساختمان به کار می رود و به روش دستی تهیه می شود (آجر گری). این نوع آجر برای کلیه کارهای ساختمانی مانند گره‌چینی، طاق ضربی، دیوارهای حمال و تیغه چینی مناسب است.

آجر سفالی
این دسته از آجرها از نظر ساخت، شکل، رنگ و مشخصات فنی در نهایت دقت تهیه می شوند و بسته به شکل آنها در نقاط مختلف ساختمان استفاده می شوند. به علت جذب کم آب در آجرهای سفالی، به منظور چسبندگی مناسب با ملات، انواع سوراخ دار آنها را مورد استفاده قرار می دهند. از دیگر خواص آنها سبکی است که باعث بالا رفتن سرعت اجرا می شود.

آجر قزاقی
درباره ی نام آن گفته شده است که روسها پیش از جنگ جهانی اول در ایران قزاقخانه ها را با این نوع آجر می ساختند. رنگ این آجر معمولا سفید است و در نماسازی کاربرد دارد.

آجر های قدیمی
این نوع آجرها در قطعات بزرگ تولید می شده اند و علی رغم تهیه به روش دستی از کیفیت مناسبی برخوردار بوده اند.

آجر نظامی: به اندازه ی چهار آجر معمولی ۵*۵۰*۵۰ در کف سالن های سرباز خانه ها در گذشته استفاده می شده است.
آجر ختایی: با ابعاد ۵*۲۵*۲۵ در ساختمان های قدیمی در فرش کف حیاط و …
آجر تخت (چهارگوش ایرانی): بزرگتر از آجر نظامی است که بطور عمده برای فرش کردن کف بکار برده شده است.
آجر شکری: یا آب انباری که در برابر رطوبت مقاوم است و در کار چیدن منبع آب انبار از آن استفاده می‌کردند.

آجر لعابی
آجر لعابی و هنر لعاب کاری از دیرباز در معماری ایرانی متداول بوده است. از مزایای لعاب افزایش مقاومت در برابر عوامل فرسایشی و هوازدگی است، بافت صاف وصیقلی آن مانع از نفوذ آب به درون آجر میشود و در برابر عوامل شیمیایی پایدارتر می شود.

زمان لعاب کاری آجر هاها معمولا در انتهای مرحله ی خشک کردن می باشد و بدین صورت است که پوششی از یک ترکیب مواد معدنی روی یک یا چند سطح آجر پاشیده می شود. لعاب حل می شود و در یک دمای مشخص در آجر نفوذ می کند. پس از پختن، حاصل کار یک پوشش صیقلی است. انتخاب مواد اولیه در تولید آجر لعاب دار اهمیت زیادی دارد. درصورت عدم انتخاب مناسب اگر ضریب انبساط و انقباض آن با آجر متفاوت باشد به سرعت ترک بر می دارد.

آجر نسوز

مواد اولیه و روند تولید آجر نسوز برحسب محل مصرف، حرارت کوره، محیط شیمیایی، فشار، سایش و تغییرات درجه دما متغیر است و با حداقل مواد گداز آور تهیه می شود. در واقع از انواع خاک های نسوز تهیه می‌شود.

مواد نسوز و دیرگداز
به مواد معمولا سرامیکی و غیر فلزی گفته می شود که می توانند در درجه حرارت های بالا پایدار باشند. مواد نسوز باید قابلیت حفظ خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مورد نظر را در درجه حرارت های بالا و شرایط محیط عمل داشته باشند.

آجر نسوز نما فقط برای نمای خارجی ساختمان نیست، بلکه در فضاهای داخلی و مرطوب مانند حمام و آشپزخانه و حتی کف نیز قابل استفاده است.

آجر سیمانی
از سیمان، شن و ماسه و در اشکال و اندازه های متفاوت ساخته می شود.

آجر ماسه آهکی
پایه ی مواد تشکیل دهنده ی آنها از سیلیکات کلسیم است، ساخته شده از ترکیب آهک و ماسه سیلیسی است و در شرایط فشار و بخار شکل می گیرند. این آجرها نباید در محیط های اسیدی یا نمک های قوی قرار بگیرند. در هنگام خشک شدن منقبض می شوند و به علت جذب آب بیشتر نسبت به سایر آجرها در پی سازی و کرسی چینی توصیه نمی شود.

کاربرد آجر در معماری داخلی
آجر یکی از مصالحی است که استفاده از آن، حسی طبیعی را در فضای داخلی ایجاد می کند. آجر به دلیل رنگ متنوع اش از قرمز تیره تا زرد کم رنگ، می تواند نماهای متفاوت با حس های متفاوت را در طراحی داخلی ایجاد کند.

کاربرد آجر با طیف رنگی قرمز، می تواند حس گرما بخشی را در فضای داخل تقویت کند و در مناطق همیشه سرد می تواند انتخاب مناسبی برای پوشش دیوار باشد.

برخلاف بسیاری از مصالح که نیاز به روکش خارجی یا یک لایه از اندود برای نمای نهایی خود دارند، آجر یکی از مصالحی است که می تواند دست نخورده و بدون هیچ پوشش نهایی، در فضای داخلی استفاده شود. شما پیش از این در چیدانه اندر مزایای پاره آجرهای ارزان خوانده اید.

امروزه در طراحی و یا بازسازی فضاهای داخلی چهره ی آجرهای آسیب دیده یا رنگ می شود و یا همان طور دست نخورده باقی می ماند.

برای تاکید کردن بر یک دیوار و یا ایجاد یک نقطه ی کانونی می توان از پوشش آجر استفاده نمود. مهندس رضا نجفیان نیز در پروژه ی خانه افشاریان ، شاه نشین کرمانشاه با استفاده از آجر نقطه ای کانونی ایجاد کرده است.

با استفاده از آجر در یک فضای بسیار مدرن می توانیم یک حس نوستالژیک و یا روستیک را به فضا وارد کنیم.

معماران امروز برای احیای آجر در بنا ها به فکر طراحی الگوهای متفاوت آجری افتادند. این الگوها به صورت منظم و نامنظم چیده می‌شوند که آجر را از یک مصالح سنتی به یک مصالح نوین تبدیل کرده است. آجر نما این امکان را به طراح می‌دهد که با کاهش چشمگیر وزن پوسته‌ ی طرح هزاران هزار ایده‌ ی جدید و منحصر به فرد ایجاد کند.
مانند پروژه ی کافه اسپریس ، طراحی داخلی مدرن با مصالح سنتی که اثری فوق العاده زیبا از هومن بالازاده است، این الگوها می‌توانند با بیرون زدگی و یا چرخش در زوایای مختلف ایجاد شوند و یا در ساده‌ترین حالت از آجر نما در ضخامت‌های مختلف استفاده کرد تا این اختلاف سطح باعث سایه اندازی در ساعات مختلف روز شود و جلوه‌ای ویژه به نمای ساختمان هدیه کند.

  • بهنام نظری

بتونه و بتونه ماستیک چیست؟

بتونه ماده‌ای خمیری شکل وممکن است به رنگ های مختلف دیده شود به خصوص سفید که در نقاشی ساختمان برای پوشاندن ترک‌ خوردگی دیوار، آسیب‌هایی که بر اثر نم و رطوبت به دیوار وارد می‌شود و پر کردن جای میخ و پیچ در دیوار به کار می‌رود. بتونه را می‌توان با ترکیب پودر بتونه  مل  با روغن بتونه (روغن الیف) یا آب ، بسته به نوع بتونه ساخت.همچنین از بتونه ماستیک برای زیرسازی دیوارهای گچی استفاده می شود ، که باعث استحکام و دوام گچ و رنگ می شود و کمک به یک دست شدن دیوار و جلوه رنگ بر روی دیوار می شود.

اگر بر سطح دیوار خراش های عمقی یا رد ضربه دیده می شود که عمیق است ، بهترین گزینه ساخت بتونه با گچ است.

انواع بتونه ها برای عمق های زیاد (حدود 1 الی 2 سانتی متر بیشتر) مناسب نیستند و در عمل کارایی اصلی خود را ندارند.

انتخاب ما در این مرحله بتونه با گچ یا لکه گیری با گچ است . سطح گچ بعد از خشک شدن کمی حجیم تر شده که می توان با تراشیدن یا سمباده این مشکل حل کرد.

بری بتونه کاری با گچ ، بهترین انتخاب گچ زنده است تا فرورفتگی ها و ترک های عمیق ایجاد شده بر سطح دیوار را پر کنیم.

به طور کلی در انتخاب بتونه باید موارد زیر رعایت شود:

1)محلی که قرار است با بتونه پر شود

2)نوع چوبی که با بتونه پر شود

3)نوع رنگی قرار است با بتونه پر شود

4)نوع آستر همرنگی که قرار است تغییر رنگ در زمینه چوب به وجود آورد

بتونه های مورد مصرف در صنایع چوب :

1)بتونه چوب

2)بتونه همرنگی

 

نحوه تهیه بتونه

نخست مدل بتونه پلاستیک که مخصوص دیوارهای رنگ پلاستیک است که ساخت آن بدین صورت است که ابتدا مقداری پودر مل را روی تخت می ریزیم سپس مقداری آب ریخته و با هم مخلوط می کنیم . دومین مدل بتونه روغنی که در ساخت ابتدا روغن الیف و پودر مل را با هم مخلوط می کنیم. در ادامه رنگ روغن به ان اضافه می کنیم. لازم به ذکر است اضافه کردن روغن الیف به آن الزامی نیست اما حتما باید رنگ روغن آلکیدی براق در این مدل استفاده کنیم و گرنه به صورت چروک در می‌آید و اگر می خواهید بتونه سفت شود مقدار پودر را اضافه کنید. بعد از آنکه بتونه آماده را خوب ترکیب کردید خرابی و شیارهای روی دیوار را پر نموده و با کاردک بتونه را از بالا به پایین روی شیارها بکشید. شیارهای کوچک را با همین روش انجام دهید ولی شیارهای بزرگتر را از ابتدا تراشیده و از ذرات گچ و رنگ پاک کنید و سپس آن را مرطوب کنید و باکاردک بتونه را در جهت شیار روی آن بکشید و در صورتی نیاز چند بار تکرار کنید چرا که بتونه ها پس از خشک شدن در شیار یا حفره اندکی جمع می شود. بایستی پس از حدود یک ساعت مجددا این کار انجام شود در آخر پس از خشک شدن بتونه روی آن را با سنباده نرم هموار کنید تا سطح سنباده بسیار صاف و عاری از لکه شود.

 

بتونه پلاستیک

این نوع بتونه برای دیوارهایی به‌ کاربرده می‌شود که رنگ پلاستیکی دارند. و روش ساخت آن به‌این‌ ترتیب است که مقداری از رنگ پلاستیک که کمی رقیق شده را با پودر بتونه مل مخلوط می‌کنیم تا یک خمیر به دست آید. چسبندگی خمیر باید به حدی باشد که درزها و فرورفتگی‌های دیوار را به‌خوبی بپوشاند. اگر چسبندگی بتونه مناسب نیست کمی چسب چوب یا رنگ بیشتر به آن اضافه کنید. اگر بتونه پلاستیک شما شل باشد قدرت کافی برای پر کردن درزها را نخواهد داشت.

برای پوشاندن درزها برروی رنگ پلااستیک می توان از پودرکناف نیز استفاده کرد ولی به سبب کاهش حجم آن برای ترک های عمیق مناسب نمی باشد.بهترین گزینه برای پرکردن ترک های بزرگ استفاده از گچ برای پوشاندن و هم سطح کردن دیواراست.

بتونه چوب:

این بتونه ماده ای است ژله مانند و شفاف که از ترکیب سلولز و مواد رقیق کننده به دست میاید . از این بتونه برای پر کردن زدگیهای کوچک و خلل و فرج چوبهایی درشت بافت استفاده میشود. حلال آن تینر فوری و رقیق شده آن میتواند کار سیلر را انجام دهد. شفافیت این بتونه باعث میشود که در زیر رنگهای شفاف تا عمق روزنه ها آشکار شود و زیبایی چوب را افزایش دهد. سطح مورد نظر را با تینر یا محلول رقیق شده نیترو سلولز میپوشانند. بعد از خشک شدن آن سطح بتونه شده باید سنباده شود تا فقط بتونه داخل روزنهای چوب باقی بماند. بعد از پرداخت کار می توان سطح کار را آستری زد و یا رنگ کرد.

 

بتونه همرنگی:

این بتونه از مخلوط گلهای معدنی ، پودر گل سنگ، سریش و رنگهای پودری و آب به دست می آید . از این بتونه برای پر کردن حفره ها و کنده کاریهای . سوراخهای ریز و درشت در چوب استفاده کرد.

در مرحله بعد بر روی آنها آستری( هم رنگی) میخورد و به منظور همرنگ کردن آنها با قسمتهای دیگر چوب استفاده میشود

رنگینه های معدنی که در تهیه این بتونه به کار میرود

گل مل : که به رنگ سفید متمایل به زرد است و بیشترین سهم در تهیه بتونه را دارد .

گل اخرا : یا اکسید آهن که به رنگ مایل به قهوه ای است .

گل امرا : که به رنگ قهوه ای تیره است .

گل ماشی : به رنگ متمایل به نارنجی است .

لاجورد : که به رنگ آبی تیره ( لاجوردی ) است .

گل زرد کرم: به رنگ زرد سیر است .

گل سینکا : که پودر خیلی نرم و به رنگ سفید است.

و سریش یا سریشم: که در بتونه کار چسبندگی همه مواد را به چوب دارد.

باید توجه داشت که در ساخت بتونه غلظت آن بسیار مهم است. هر چه رقت (شل بودن) بتونه کم باشد چسبندگی آن نیز بیشتر خواهد شد و نشست آن نیز افزایش خواهد یافت .

بعد از پرداخت در محل بتونه شده گودی به وجود میاید برای اینکه بتونه نشست بیشتری نداشته باشد میتوان بتونه را در دو مرحله بر روی کار زد .ابتدا بتونه را رقیق کرده بر روی کار می زنیم و پس از خشک شدن و در مرحله بعد میتوان از بتونه غلیظ استفاده کرد .

در تهیه بتونه های همرنگی ازدوده نیز استفاده میشود . از دوده به عنوان رنگ سیاه استفاده میشود .بهترین نوع دوده یدون چربی است ( دوده سوئدی) .

 

نکاتی که در هنگام بتونه کاری باید رعایت کرد

بتونه کاری یکی از مهمترین زیرسازی‌ها برای نقاشی ساختمان است و این مورد در قیمت نقاشی ساختمان منزل شما تاثیر زیادی دارد.

برای بتونه کردن، به جنس و میزان مواد مورد نیاز توجه کنید.

بتونه کاری دیوار، بتونه کاری کناف و دیگر قسمت‌ها کاری حساس است که باید توسط افراد متخصص و با تجربه انجام شود، اجرای بتونه دیوار به صورت نادرست نمای نهایی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

امیت مرحله سمباده‌زنی بعد از بتونه‌کاری را دست کم نگیرید.

برای جلوگیری از کثیف شدن پریزها، زمین و … پوششی روی آن‌ها بیندازید.

اگر دیوارهای شما دارای نم هستند، حتما قبل از بتونه کاری اقدامات لازم جهت رفع نم ساختمان را انجام دهید.

 

 

  • بهنام نظری

یکی از حوادث طبیعی که در صورت وقوع، خسارات مالی و جانی جبران ناپذیری بر جا می گذارد زلزله است. پیش بینی زلزله تا حدی امکان پذیر است اما به هیچ وجه نمی توان از وقوع آن جلوگیری نمود. در کشورهای زلزله خیز تدابیر ویژه ای جهت به حداقل رساندن میزان صدمات و خسارات اندیشیده می شود که مقاوم سازی ساختمان یکی از آن هاست. ساختمان ها مهم ترین و اصلی ترین المان هایی هستند که هنگام وقوع زلزله صدمه میبینند، از این رو اگر در برابر این حادثه طبیعی از مقاومت لازم برخوردار بوده و یا با آن سازگار باشند کمتر آسیب خواهند دید. قرار گرفتن شهرها بر روی گسل یا حتی نزدیک بودن به آن، احتمال ویرانی را چند برابر بیشتر می کند، بنابراین باید با رعایت اصول مهندسی و استانداردهای لازم، ایمنی سازه ها را در چنین مناطقی افزایش داد و جان و مال مردم را حفظ نمود.

جلوگیری از وقوع زلزله امری محال و دور از تصور است و تاکنون بشر نتوانسته چاره ای برای آن بیندیشد اما چند سالی است که کشورهای زلزله خیز مانند ژاپن سیستم شهرسازی خود را تغییر داده و با ساخت بناهای مقاوم در برابر زمین لرزه به میزان قابل توجه میزان مرگ و میرها و خسارات مالی را کم کرده اند. خوشبختانه با پیشرفت علم و تکنولوژی در سایر کشورها نیز مهندسان و سازندگان سعی می کنند تا با استفاده از فناوری های هوشمندانه ساختمان ها و برج ها را در برابر لرزش های ناشی از زمین لرزه مقاوم کنند و ساکنین را از هر نوع آسیب محافظت نمایند.

 

اگر در ساخت یک بنا از استانداردهای مهندسی و اصول مقاوم سازی پیروی شود، به میزان قابل توجه می توان ساختمان را در برابر زلزله مقاوم سازی نمود. هر چند مقاوم ترین و مستحکم ترین ساختمان ها در برابر زلزله های چند ریشتری شدید دچار آسیب می شوند اما تا جای ممکن باید از وقوع حوادث احتمالی جلوگیری کرد یا آن ها را به حداقل رساند. در این نوشته از ساختمانچی به فاکتورهای بسیار مهم جهت افزایش مقاومت سازه در برابر زلزله پرداخته ایم. آگاهی از آن ها به شما کمک می کند خانه خود را با رعایت اصول و استانداردهای لازم ساخته و هنگام وقوع زلزله با آسیب کمتری مواجهه شوید. با ما همراه باشید.

استحکام و مقاومت اجزای ساختمان

تجهیزات مکانیکی، الکتریکی و سایر اجزای سازه باید از مقاومت لازم در برابر تکان های ناشی از زلزله برخوردار باشند و عملکرد آن ها پس از وقوع زمین لرزه دچار اختلال نگردد. این تجهیزات از این توانایی برخوردارند که حتی بعد از تکان های شدید همچنان کار خود را ادامه می دهند.

شکل پذیری عناصر سازه ای

شکل پذیری از جمله ویژگی های المان های سازه است که نقش مهمی در مقاوم سازی بنا ایفا می کند. اگر این المان ها از انعطاف پذیری لازم برخوردار باشند، هنگامی که به آن ها بار اضافی وارد می شود دچار آسیب و شکست ناگهانی نخواهند شد. به همین دلیل به منظور افزایش مقاومت سازه در برابر لرزش های شدید توجه به سختی و استحکام اجزای آن امری ضروری است زیرا آن ها باید تحمل بارهای غیر منتظره را داشته و دچار تغییر شکل یا شکستگی نشوند.

 

منظم بودن سازه

زمانی می توان یک سازه را منظم دانست که در اطراف آن، المان های باربر جانبی به تعداد مساوی قرار گرفته باشند، در این صورت هنگام وقوع زمین لرزه، حرکت سازه از هر طرف و در هر طبقه هم اندازه خواهد بود. سازه های منظم نیروی ناشی از زمین لرزه را به طور یکنواخت در سازه پخش می کنند، به همین دلیل ساختمان دچار آسیب کمتری خواهد شد.

پایداری پی ساختمان

پی ساختمان یا فونداسیون باید از مقاومت لازم در برابر نیروی زلزله برخوردار بوده و سازه هایی که به آن متصل هستند دچار تکان های شدید نشوند. اگر پی ریزی ساختمان بر اساس استانداردهای لازم صورت گیرد، به خوبی می تواند نیروهای واژگونی زلزله را تحمل نموده و نیروهای جانبی بین زمین و سازه را انتقال دهد. علاوه بر آن باید به اندازه ای مستحکم باشد که بدون نشست غیر مجاز بتواند وزن سازه را تحمل کند.

افزونگی (پیوستگی و پشتیبانی پیوسته)

اگر تنها یک یا چند جزء از سازه دارای استحکام و مقاومت باشند وقتی به آن ها آسیب جدی وارد شود کل سازه فرو میریزد زیرا مقاومت لازم برای کل سازه تامین نشده است. اما اگر سازه از درجه نامعینی لازم برخوردار باشد، المان های بسیاری در مقاوم سازی آن

نقش داشته و حتی اگر آسیب ببینند، اجزای باقی مانده مانع از فرو ریختن ساختمان خواهند شد.

سختی و دوام سازه

زلزله نیروهای قائم و جانبی بسیاری به ساختمان وارد می کند. از این رو اگر یک سازه از مقاومت لازم برخوردار نباشد، نیروهای جانبی که ساختمان را به صورت افقی حرکت می دهند می توانند صدمات بسیاری به آن وارد کنند و منجر به فرو ریختن آن شوند.

وجود مسیرهای پیوسته انتقال بار

اگر قسمت های مختلف سازه به گونه ای بهم بسته شده باشند که نیروهای حاصل از زمین لرزه در یک مسیر پیوسته به زمین منتقل شوند، ساختمان آسیب کمتری خواهد دید، در غیر اینصورت هر جزء از سازه در اثر تکان های شدید جداگانه حرکت کرده و در نهایت منجر به ریزش ساختمان می گردد.

  • بهنام نظری

کناف (knauf) چیست؟

قبل از آنکه بخواهیم در مورد مزایا و معایب استفاده از کناف کاری برای زیباسازی سقف  صحبت کنیم، اول باید جزئیاتی را در مورد ساختار knauf بگوییم. کناف‌ها سازه­‌هایی از جنس گالوانیزه هستند، که با استفاده از تایل (صفحاتی از جنس گچ، پلاستیک یا سیمان) پوشیده می شوند و در نهایت یک سقف یا دیوار کاذب را به وجود می‌­آورند.

 

جالب است بدانید که نام کناف(knauf) متعلق به شرکت تولید کننده این مصالح ساختمانی است و به همین دلیل این دیوار و سقف‌­های کاذب پیش ساخته با این نام مشهور شده اند.

صفحات کناف چگونه ساخته می‌شوند؟

شاید برای بسیاری از شما این سؤال پیش آمده باشد که چرا صفحات کناف با این که از گچ ساخته شده‌اند در مقایسه با گچ از وزن بسیار کمتری برخوردار هستند؟ خوب در پاسخ باید بگوییم که درست است که ماده اصلی گچ است و در ظاهر ما فقط گچ ر ا می‌بینیم اما در ساخت این صفحات گچی از مصالح دیگری نیز استفاده می‌شود که اصلی‌ترین آن چوب است.

 

انواع کناف مورد استفاده در سقف کدام‌ها هستند؟

صفحات گچی که در کناف کاری مورد استفاده قرار می‌گیرند انواع و اقسام مختلفی دارند که براساس ویژگی‌های آن‌ها تقسیم بندی می‌شوند. در ادامه دسته بندی‌های رایج موجود از این صفحات ارائه شده است. به طور کلی کناف را بر اساس ویژگی‌های منحصر به فردی مانند مقاومت در برابر رطوبت و حرارت به انواع زیر دسته بندی می‌کنند.

کناف معمولی که صرفاً صفحات گچی با روکش‌های کاغذی و مقوایی هستند و به دلیل قیمت نسبتاً پایین استفاده از آن‌ها بسیار گسترده است. این صفحات در کناف کاری سقف آشپزخانه، راهرو، پذیرایی و اتاق خواب بسیار مناسب هستند.

کناف مقاوم در برابر رطوبت که با روکش‌های مقاوم در برابر مقادیر مختلفی از رطوبت پوشش داده شده‌اند. استفاده از این صفحات در کناف کاری فضاهای مرطوب مانند سرویس‌های بهداشتی و استخر بسیار دیده می‌شود.

کناف مقاوم در برابر آتش که در ساختار خود دارای فیبرهای فایبر گلاس و دیگر مواد ضد حریق هستند و مقاومت بالایی در برابر آتش و حرارت‌های بالا دارند. استفاده از این صفحات در کناف کاری آشپزخانه و مکان‌های صنعتی و تجاری بیشتر دیده می‌شود.

 

مزایای استفاده از کناف برای طراحی سقف ساختمان چیست؟

کناف سقف سازه ای از پیش ساخته شده از جنس ورق های نازک گالوانیزه دارد که به مراتب از گچبری های بر پایه رابیتس سبک تر است. استفاده از این مصالح به جای گچبری های سنتی می تواند مزایای بسیاری را داشته باشد که مهم ترین آن ها شامل موارد زیر هستند:

سبک تر شدن سقف

افزایش سرعت ساخت و ساز

امکان ایجاد مدل های متنوع

زیبایی بیشتر نسبت به موارد سنتی نظیر گچبری

استحکام متریال در برابر رطوبت و حرارت

عمر بالا

امکان نقاشی با رنگ و طرح دلخواه

امکان پیاده سازی نور مخفی

عملکرد چندگانه دیزاین و عایق به طور همزمان

 

کناف کاری در تهران

رقابت در حوزه کاشی کاری مانند دیگر حوزه ها بسیار زیاد است. امروزه دسترسی به بهترین متخصصان مشکل شده زیرا مقایسه رزومه آنها سخت و مشکل است. خدمت از ما بازار آنلاین خدمات است. می توانید به رایگان استعلام قیمت بگیرید. البته بعد از مقایسه چندین متخصص با یکدیگر در تهران و انتخاب مناسبترین قیمت و ماهرترین متخصص می توانید رایگان هم ثبت سفارش کنید و خدمات مورد نظر خود را در محل دریافت کنید.

 

معایب استفاده از کناف برای طراحی سقف ساختمان

گرچه استفاده از کناف کاری برای طراحی سقف مزایای بسیاری دارد، با این وجود ایرادات خود را نیز به همراه خواهد داشت. برخی از اصلی‌ترین ایرادات استفاده از سقف کاذب شامل موارد زیر هستند:

امکان خرابی در صورت مواجه شدن با نم و رطوبت

عدم مقاومت در برابر آتش‌سوزی در انواع دارای بخش‌های پلیمری

 

چگونگی اجرای کناف سقف و دیوار

 برای اجرای کناف در سقف و دیوار نیاز است که ابتدا یک شبکه از پروفیل‌های گالوانیزه به سقف سازه وصل شود که معمولاً با این اتصال با استفاده از پیچ و رول‌پلاک یا پرچ انجام می‌شود.

پس از اجرای پروفیل‌های گالوانیزه به سقف، نوبت به اجرا کردن نقشه تزیینات است. برای اجرای سقف کناف معمولاً یک سطح یک دست از کناف برای کل سقف، یک دور باکس برای کل سقف و سپس تزیینات بخشی از سقف که قبلاً مدل آن انتخاب شده است، استفاده می‌شود.

برای اجرای دورباکس و تزیینات جدا از سقف باید با توجه به نقشه از میله یا پروفیل گالوانیزه برای اتصال صفحات گچی استفاده می‌شود. به طور مثال اگر در مدل سقف مورد نظر یک باکس گرد برای دور لوستر در نظر گرفته شده باشد، پیش از اجرای سقف کلی در اطراف محل قرار گیری لوستر، تعدادی پروفیل گالوانیزه به پروفیل‌های اصلی که به سقف متصل شده‌اند، وصل می‌شوند و پس از پایان اجرای سقف اصلی و اجرای سیم کشی‌های مربوط به نور پردازی، ورق‌های گچی دور سقف را به پروفیل‌های گالوانیزه با پیچش متصل می‌کنند و شکل نهایی مورد نظر را می‌سازند.

قیمت کناف

قیمت کناف متناسب با جنس آن تغییر می کند متاسفانه امروزه بعضی از افراد سود جود در اجرای کناف ازجنس های نامرغوب استفاده می کنند و مهترین ابزار این افراد برای فریب کار فرما انجام کارها با قیمت پایین می باشدکه بعد از گذشت کوتاه ترین زمان کیفیت اولیه خود را از دست داده و دوباره نیازبه تعمیر می باشد علاوه بر اینکه جنس کناف در تعیین قیمت مهم میباشد

فردی که این کار را انجام می دهد نیز در تعیین قیمت بسیار تاثیر دارد چراکه طبیعتا افراد کم مهارت و کم تجربه برای اینکه کار را انجام دهند با قیمت پایین کار می کنند و این یکی از مهترین شگرد برای فریب کارفرما می باشد که بعد ها باعث نارضایتی از کیفیت کار می شود  از دیگر عواملی که در تعیین قیمت نقش داردطرحی است که اجرا میشود چراکه بعضی از کارها دارای ابزار و ظریف کاری های زیادی می باشند بنابراین هرچقدر کار دارای ظریف کاری زیادی باشد قیمت نیز طبیعتا بالاتر میرود و آخرین عامل در تعیین قیمت کناف کاری محیط کاری که در آن کناف اجرا می شود ارتباط داردچرا که کار در ارتفاع به سختی اجرای کناف می افزاید و باعث افزایش قیمت اجرای کناف میشود

 

 

 

 

  • بهنام نظری

اصول نورپردازی ساختمان :

نورپردازی ساختمان ها به شکل های متفاوتی انجام می گیرد .

ممکن است به صورت کلی اجرا گردد و یا هدف قسمت مشخص و برجسته ای از نمای  ساختمان باشد .

در زمان های قبل تر از نورپردازی فقط برای ساختمان ها و مکان های بزرگ تجاری و تفریحی و در کل بناهای معروف و شناخته شده به کار برده می شد اما در حال حاضر استفاده از این فاکتور پیشرفته تر و گسترده تر شده و از آن می توان در ساختمان های بزرگ و با ارتفاع زیاد ، نورپردازی هتل ، محوطه ها ، تالار ها ، رستوران ها ، بانک ها ، مراکز خرید و آپارتمان های بزرگ و کوچک ، خانه های ویلایی و یا مسکونی و همینطور غیر مسکونی و … استفاده نمود .

درواقع به دلیل این که نمای ساختمان در شب تنها با به کار بردن و استفاده از نور پردازی قابل مشاهده است نور پردازی به مسئله مهمی تبدیل شده است و امروزه بسیار از ان استقبال می گردد .

1- رنگ و شدت نور :

درواقع اولین و مهم ترین اصل و نکته در نور پردازی توجه به رنگ و شدت نورهایی است که قرار است در نمای خارجی ساختمان به کار رود .

2-پنهان بودن منبع نور :

برای این که نمای ساختمان دچار اشکال نشود و اهری بهم ریخته پیدا نکند حتما باید منبع های نور از دید عموم پنهان گردند.

روش های مختلف نورپردازی ساختمان :

1-نور پردازی خشن :

از این نور پردازی برای نشان دادن بافت های کوچک و سطوح و عناصر معماری در نمای ساختمان ها به کار برده می شود در واقع با استفاده از این روش نمی توان سطح گسترده ای از بنا را نشان داد زیرا وسایل و ابزار های نور پردازی بر روی همان قسمت ها و سازه هایی که قرار است بیشتر مورد توجه و دید قرار بگیرند نصب می گردد .

2-نور پردازی یکدست :

این نور پردازی به طور کلی سطح گسترده و وسیعی از نمای ساختمان را به صورت یکدست و یکجا نشان می دهد و معمولا ابزار های نور پردازی در این روش در گوشه و یک نقطه ای در کنار ساختمان قرار داده می شود.

3-نورپردازی از داخل و خارج:

در این روش که بسیار هم ظاهر ساختمان را چشمگیر و جذاب می کند از پنجر ها و عناصری که بر روی نمای خارجی قرار گرفته اند کمک می گیرند .

مثلا به  لبه های خطوط به کار رفته در نمای خارجی ساختمان با استفاده از فیبرهای نوری و همینطور لامپ های نئونی جلوه می بخشند تا طول و حجم ساختمان بیشتر به چشم بیاید.

اصول نورپردازی ساختمان :نکته مهم :

قبل از استفاده از این روش باید به نوع کاربرد ساختمان توجه کرد .

به عنوان نمونه برای برجسته کردن نمای بیرونی ساختمان های مسکونی به هیچ عنوان نباید منابع نور را در زیر پنحجره ها قرار داده شود زیرا قابل مشاهده و به اصطلاح توجهات را به خود جلب کند .

علاوه بر این نیز به سمت و سو و مقدار نور نیز برای این ساختمان ها باید توجه کرد .

جالب است بدانید رنگ های ملایمی مانند رنگ سفید و آبی از رنگ های پر طرفداریست که معمولا در نورپردازی ساختمان ها به کار می رود و جلوه و زیبایی قابل توجهی به بنا می بخشد .

در کل به کاربردن نورپردازی در ساختمان ها هم اکنون به اندازه ای مورد توجه و اهمیت قرار گرفته که در صورت دقت و استفاده اصولی و تخصصی از این ابزار تزیینی می تواند به یک جاذبه ی توریستی در شب تبدیل گردد!!!

 

 

  • بهنام نظری

همه چیز درباره گرمایش از کف و لوله کشی آب مربوط به آن

در گذشته برای گرم کردن محیط از سیستم‌های گرمایش رادیاتوری یا شوفاژ استفاده می‌شد. در این نوع سیستم‌ها مرکز گرمادهی در مکان خاصی از ساختمان به نام موتورخانه قرار داده می‌شود و دما توسط هوا به بخش‌های مختلف ساختمان انتقال می یابد.

در سیستم گرمایش از کف، گرما از طریق سطح زمین پخش می‌شود و زمانی‌که روی زمین راه می‌روید، گرما را احساس می‌کنید. سیستم گرمایش از کف توسط رومیان باستان که مهندسان باهوشی بودند، ابداع شده است. در این نوع سیستم گرمایشی، تمام بخش‌های محیط از دمای یکسانی برخوردار هستند، چون که گرما از کل اتاق از سمت پایین به بالا منتقل می‌شود.

اجرای گرمایش از کف

عموما  سه سیستم برای  گرمایش از کف وجود دارد.

1-گرمایش کفی با هوای گرم

2-گرمایش کفی  با جریان الکتریسیته

3-گرمایش کفی با آب گرم

به علت اینکه هوا نمی تواند گرمای زیادی را درخود نگه داشته و انتقال دهد, روش هوای گرم در موارد مسکونی چندان به صرفه نیست و روش الکتریکی نیز به خاطر پایین بودن صرفه اقتصادی طرفداران کمی دارد.

در قیاس  با دو روش دیگر ، سیستم گرمایش از کف با آب گرم ( هیدرولیک) نسبتا ارزانتر و رایج تر میباشد. به همین دلیل  در سالهای اخیر  در سراسر دنیا بیشتر مورد استفاده قرار گرفته است.

روش گرمایش از کف به عنوان آسان ترین، سالم ترین و طبیعی ترین روش برای گرمایش شناخته شده است. همانطور که انسان  در یک روز سرد زمستانی توسط تشعشع آفتاب  احساس گرما می کنند در این سیستم  نیز گرما را بوسیله انتقال حرارت تشعشعی (تابشی) از کف دریافت کرده و یقیناً احساس مطلوب بیشتری خواهند داشت .

در این سیستم گرمایشی معمولاً دمای آب گرم موجود در لوله های کف خواب بین 35 تا 60 درجه سیلیسوس می باشد که درمقایسه با سایر روشهای موجود، که دمای آب بین 50 تا 70 درجه سانتی گراد است،  15 تا 35 درصد در مصرف انرژی صرفه جویی می شود.

لوله کشی(plumbing) گرمایش از کف

پیش بینی دقیق جریان گرما و حرارت نشان دهندۀ این مطلب است که ساختمان های بزرگ می توانند به خوبی بعنوان مدل قرار داده شوند که این کار بر پایه ویژگی بعد آنها استوار می باشد. علاوه بر این بهتر است که شبیه سازی دینامیکی حرارت در لوله های گرمکن کف برای محاسبۀ دقیق اتلاف گرما به زمین، در صورتیکه هم میانگین دقیق و هم ماکزیمم جریان گرما نیاز باشد، استفاده گردد.

معمولاً مقدار متوسط حرارت کف گرم شده نیاز است. اما تخمین این مقدار دشوار می باشد زیرا این مقدار به لیست طویلی از فاکتورها وابسته است که شامل میزان مصرف انرژی خانه و مقاومت حرارتی بین سیستم گرمایی کف واتاق می باشد که حتی اشتباهات کوچک در این تخمین باعث ایجاد تفاوت های بزرگ در اتلاف گرمای پیش بینی شده به زمین می گردد.

مزایای سیستم گرمایش از کف

سیستم گرمایش از کف دارای مزایای بسیاری است که می توان به موارد زیر اشاره داشت:

 

گرمای یکنواخت در تمام محیط

یکی از مزایای سیستم گرمایش از کف این است که در هر جای از محیط که باشید، گرمای یکسانی را تجربه خواهید کرد؛ چون لوله کشی آب گرمایش از کف بصورت یکنواخت انجام می شود.

برخلاف سیستم های گرمایشی دیگر مانند شومینه، بخاری و شوفاژ که فقط نزدیک آنها احساس گرما می‌کنیم و حدود ۷۰ درصد حرارت تولید شده، بالا رفته و دمای هوای پایین، مخصوصاً کف ساختمان به حداقل میرسد.

 

ثابت بودن حرارت 

به علت جرم بسیار پوشش کف ساختمان در صورت هر گونه قطع برق و یا عوامل دیگر که باعث توقف حرارت دهی مرکزی باشد ، مدت زمان سرد شدن آپارتمان بسیار طولانی تر از سایر روشها می باشد . در این سیستم ابتدا مدت زمانی طول می کشد تا کف زمین به درجه حرارت مطلوب برسد ، ولی پس از گرم شدن این حرارت به صورت با ثبات تری در طول مدت زمستان مورد استفاده قرار خواهد گرفت .

 

 بی سر و صدا بودن

 بی سرو صدا بودن هنگام کار کردن نیز یکی از کاربردی ترین مزایای سیستم گرمایش از کف می‌باشد. به این صورت که هنگام کار کردن سیستم هیچگونه صدای مانند صدای فن یا لرزش کانال یا صدای عبور آب از لوله ها شنیده نمی‎‌شود و از مزایای سیستم گرمایش از کف بشمار می‌رود.

صرفه جویی در مصرف سوخت

بعلت تماس مستقیم افراد با منبع گرمایش درجه حرارت اتاق در درجات پائین تری تنظیم می گردد. این امر موجب صرفه جویی ۲۵ الی ۴۰ درصد در مصرف سوخت خواهد شد .

آزادی عمل در دکوراسیون داخل منزل 

بعلت قرار گرفتن این سیستم در داخل کف زمین اثاثیه را میتوان در هر گوشه از ساختمان قرار داد . این امر بخصوص در واحدهای کوچکتر و اتاق خوابهای بافضای محدود ، ملموس تر خواهد بود .

معایب سیستم گرمایش از کف

علی‌رغم تمامی مزایای قابل توجهی که در خصوص این سیستم گرمایشی وجود دارد، معایبی نیز در خصوص آن مطرح شده است که چند مورد زیر از مهم‌ترین آن‌ها هستند.

  • این سیستم به تنهایی برای مناطق سردسیر جوابگو نیستند و در کنار آن‌ها باید از سایر روش‌ها مانند شومینه، بخاری، رادیاتور دیواری و … بهره گرفته شود.

  • از زمان روشن کردن این نوع از سیستم گرمایش تا گرم شدن فضا، حدود ۲ روز طول می‌کشد که برای گرم کردن فضا در این مدت باید به روش‌های دیگر متوسل شد.

  • اگر یک مرحله از کار به خوبی انجام نشود و سیستم دچار نشتی یا خرابی شود باید کل کف کنده شود و خراب برطرف شود که بسیار پر هزینه است، پس در انتخاب مجری طرح بسیار دقت کنید.

  • درصورتی که عایق‌کاری استاندارد انجام نشود، گرمای تولید شده فرار می‌کند و موجب هدر رفت هزینه‌ها می‌شود.

 

 

  • بهنام نظری

یکی از بدترین اتفاقاتی که میتواند برای یک ساختمان بیافتد این است که نشست کند و این نشست ساختمان به صورت نامتقارن باشد.عوامل گوناگونی هستند که تاثیر مستقیم و یا غیرمستقیمی بر نشست یک ساختمان می گذارند و به عبارتی منجر به نشست یک ساختمان میشود. به منظور جلوگیری از این اتفاق از روش های گوناگونی استفاده میشود.

 

چنانچه بعد از کنترل و بررسی های مورد نیاز مشخص گردد که طراحی و اجراء سازه و فونداسیون مقاوم سازی بدون اشکال بوده و مطابق با ضوابط و دستور العمل های طراحی و اجرایی سازه ساخته شده است و کلیات سازه بدون ایراد و اشکال می باشد و عامل اصلی در ایجاد نشست ساختمان ضعیف بودن خاک و پایین بودن مقاومت فشاری خاک می باشد که در اثرافزایش ناگهانی رطوبت و نشت آب از طرق مختلف باعث تغییر در تراکم و دانه بندی و نیز خاصیت مکانیکی خاک می گردد.

 

میتوان از یک سری از نشانه ها و علائم استفاده کرد تا معایب کار و ساختمان را متوجه شد. به طور مثال اگر میخواهید متوجه بشوید که آیا در فونداسیون مشکل و ایرادی وجود دارد، باید گفت که ترک های افقی و عمودی دیوارهای زیر زمین، نشان دهنده اشکال در فونداسیون هستند.این اتفاق زمانی می افتد که آب به درون زمین نفوذ می کند و در نتیجه آن دیوار زیر زمین به سمت جلو هل داده می شود.کج شدن و خم شدن دیوار زیر زمین نشان دهنده نشست ساختمان است.برخی مواقع اگر دیوار فونداسیون از بلوک بتنی ساخته شده باشد، ترک خوردگی در طول درزها رخ می دهد که از نشانه های وجود اشکال در فونداسیون است.

 

موضوع مقاوم سازی ساختمان فقط مختص به سازه ساختمان و مقاوم سازی تیر و ستون و… نمی باشد. مواردی پیش  می آید که ساختمان نیاز به مقاوم سازی دارد و علت آن نه ضعف در تیر، ستون و یا سقف می باشد بلکه ضعف در فونداسیون و خاک زیر پی آن می باشد. در این مواقع می بایست ساختمان به جهت ضعیف بودن خاک زیر پی و یا فونداسیون آن مقاوم سازی و تقویت گردد.

 

نشست ساختمان نامتقارن :

 

در ساختمان ها و ابنیه هایی که خاک زیر پی آن و یا فونداسیون آن ضعیف بوده بدلیل نشست در بعضی از قسمت های خاک یا بعضی از قسمت های فونداسیون میزان تغییر مکان قائم (در راستای) عمود بر زمین در بخش های مختلف فونداسیون یکسان نبوده و ساختمان دچار نشست نامتقارن می شود.

 

در این حالت بدلیل تغییر مسیر نیرو و افزایش و یا کاهش تنش ها در بخش های مختلف سازه، بعضی از المان ها و اجزاء سازه ای مانند تیرها و ستون ها قادر به تحمل تنش ها و نیروهای افزایش نیافته نبوده و دچار شکست یا ترک هایی خواهند شد.در این راستا متناسب با میزان نشست امکان تغییر شکل در سقف ها نیز وجود داشته و تیرچه ها و دال سقف دچار ترک می شوند.

 

اگر اسکلت سازه فولادی باشد افزایش و تغییر ناگهانی تنش در بعضی از اجزاء سازه ای باعث اعوجاج اجزاء فولادی گردیده و چنانچه تغییر شکل ناشی از نشست نامتقارن ساختمان بیش از حد باشد امکان بریده شدن و شکسته شدن جوش در اجزاء وجود خواهد داشت.نکته مهم در نشست ساختمان، نامتقارن بودن و عدم یکنواختی در نشست ساختمان می باشد.

 

در حالی که معمولاً ساختمان ها بعد از اجرا و در مرحله بهره برداری دچار نشست شده و ایرادی بوجود نخواهد آمد. حتی به هنگام طراحی فونداسیون پیش بینی نشست ساختمان توسط مهندس محاسب می گردد.این میزان نشست در ساختمان های متعارف و با مقاومت فشاری متعارف خاک در حدود ۵/۲ سانتیمتر در نظر گرفته می شود که با توجه به انعطاف پذیر بودن خاک در زیر پی و لاجرم بودن نشست خاک در زیر فونداسیون در طراحی ها مد نظر قرار می گیرند.

 

در پروژه های بزرگ تر و یا خاک های نامناسب و با مقاوم پایین تا ۵ سانتیمتر نشست یکنواخت در طراحی فونداسیون در نظر گرفته می شود.به هنگام ایجاد نشست نامتقارن در ساختمان به دلیل شکننده بودن اجزاء غیرسازه ای و نداشتن مقاومت لازم در برابر تغییر شکل های غیر مجاز دچار شکست شده و بصورت ایجاد ترک ها و شکاف هایی در دیوارهای داخلی و خارجی ساختمان، نماها و سنگ کاری ها و کاشی کاری های  انجام شده نمایان خواهد شد.

 

در صورت زیاد بودن نشست ساختمان امکان خرد شدن شیشه ها و باز نشدن درب ها و پنجره ها وجود داشته و در مواقع شدید بهم خوردن تراز کف و پایدار نبودن اشیاء بر روی کف طبقات و بر روی میزها و کابینت ها مشاهده خواهد شد.

 

علت اصلی ایجاد نشست ساختمان نامتقارن :

 

چندین علت عمده و متداول در نشست ساختمان نامتقارن  وجود دارد که به شرح ذیل می باشند:

 


۱- عدم طراحی مناسب فونداسیون با توجه به مقاومت مجاز خاک زیر پی و نیروهای وارده بر خاک.


۲- عدم انجام آزمایش صحیح مکانیک خاک و ارائه اطلاعات نادرست به طراح سازه جهت طراحی مناسب پی متناسب با پروژه مورد نظر و نتیجتاً طراحی نامناسب فونداسیون.


۳- عدم اجراء صحیح فونداسیون و کیفیت نامناسب بتن اجراء شده در فونداسیون و یا عدم رعایت ابعاد قید شده در نقشه ها و کاهش ابعاد فونداسیون بدلیل مسائل اقتصادی یا اشتباه در اجراء عدم بکار بردن میلگردهای مورد نیاز در نقشه ها و کاهش میلگردهای مورد نیاز بدلیل مسائل اقتصادی یا اشتباه در نقشه خوانی و کم گذاشتن میلگردهای مورد نیاز در فونداسیون.


۴- اشتباه در اعلام کد به هنگام خاکبرداری عملیات گودبرداری در پروژه و گودبرداری در ترازی پایین تر از تراز مورد نظر و نتیجتاً خاک ریزی و افزایش تراز گود بدون در نظر گرفتن تمهیدات لازم و تقویت بستر خاک که نتیجه آن اجراء فونداسیون بر روی خاک دستی و بدون مقاومت می باشد.


۵- عدم بررسی و کنترل خاک برداشته شده به هنگام گودبرداری به لحاظ دانه بندی و چسبندگی .


۶- عدم کنترل تراز آب به هنگام گودبرداری و وجود میزان رطوبت در خاک و مقایسه آن با گزارشات مکانیک خاک و مطالعات انجام شده و توصیه های قید شده جهت کنترل و رطوبت خاک زیر پی.


۷- در نظر نگرفتن تمهیدات لازم و رعایت دستورالعمل های مناسب اجرایی به هنگام برخورد با قنوات و چاه های جذبی و آبیاری و انجام ندادن عملیات تحکیم و مقاوم سازی و بهسازی آن ها قبل از اجراء فونداسیون.

 

موارد دیگر در مورد نشست ساختمان نامتقارن : 

 

۸- کنترل تغییرات دانه بندی، چسبندگی و رطوبت خاک در بخش های مختلف گود و در صورت وجود تفاوت زیاد در کیفیت و شاخص های کیفی و کمی خاک اطلاع آن به مهندس طراح سازه و آزمایشگاه مکانیک خاک.


۹- افزایش رطوبت خاک به طور ناگهانی یا تدریجی بدلیل ترکیدگی لوله های آب در مجاورت یا داخل ساختمان که باعث تغییر در میزان چسبندگی خاک و مقاومت آن خواهد شد.( درساختمان های در حال بهره برداری )


۱۰- پر شدن چاه های جذبی در ساختمان و افزایش رطوبت خاک زیر پی در اثر نشت آب موجود در چاه و میله های آن و در نتیجه کاهش مقاومت خاک زیر پی.

 

۱۱- ریزش چاه های جذبی بدلیل اجراء نامناسب آن و عدم کول گذاری و تقویت میله و انباری آن در خاک های ریزشی و دارای چسبندگی کم  و مقاومت پایین.


۱۲- سرریز شدن روان آب های موجود در اطراف ساختمان دراثر ریزش نزولات جوی و کانال های مجاور به دلیل تغییر مسیر یا گرفتگی آن به سمت ساختمان  اصطلاحاً شسته شدن خاک زیر پی.


۱۳- اجرا اضافه اشکوپ بر روی بام و تغییر در تعداد طبقات ساختمان یا پوشش بازشوها و فضاهای نورگیر در طبقات بدون در نظر گرفتن اثر سربارهای اضافه برروی فونداسیون و خاک زیر پی.


۱۴- ایجاد زمین لرزه و تکان های شدید ساختمان و خاک زیر پی و اعمال نیروهای نامتعارف به فونداسیون و خاک زیر آن و در نتیجه ایجاد نشست ساختمان نامتقارن می شود.

 

روش های مقاوم سازی جهت نشست ساختمان نامتقارن :

 

برای مقاوم سازی نشست ساختمان نامتقارن روش های گوناگونی وجود دارد که میتوان از هر کدام استفاده کرد و از نشست نامتقارن ساختمان جلوگیری کنیم.در انتخاب روش با توجه به نشست رخ داده در خاک زیر پی و غیره ... تشخیص علت ایجاد نشست از اهمیت بالایی برخوردار است.زیرا چنان چه نتوان تشخیصی صحیح از علت نشست ساختمان به دست آورد کلیه راهکارها و روش های تقویت و مقاوم سازی ساختمان بی فایده بوده و راه حل نشست ایجاد شده کارساز نخواهد بود.

 

همچنین جهت تشخیص علت نشست ساختمان، انجام بازرسی ها و کنترل های مورد نیاز از جمله:

 

  • انجام آزمایش مکانیک خاک تکمیلی
  • سونداژ فونداسیون به منظور رویت فونداسیون اجراء شده
  • بررسی کیفیت بتن
  • ابعاد
  • اندازه فونداسیون اجرا شده
  • کنترل آن با نقشه های اجرایی سازه (در صورت موجود بودن)
  • انجام عملیات بازرسی به منظور تعیین تعداد
  • سایز میلگردهای بکار رفته در فونداسیون با دستگاه اسکنر میلگرد
  • انجام تست های مخرب وغیر مخرب از بتن فونداسیون جهت تعیین مقاومت فشاری بتن اجراء شده باید مد نظر قرار گیرند.

 

در خصوص انجام آزمایشات تکمیلی مکانیک خاک تعیین مقاومت فشاری مجاز خاک در تراز زیر پی عوامل گوناگونی تاثیر گذار هستند که مهمترین آن ها عبارت اند از:

 

  • انجام آزمایشات SPT تعیین میزان رطوبت
  • دانه بندی خاک
  • چسبندگی دانه ها

 

در این ارتباط لزوم انجام آزمایشات مکانیک خاک توسط دستگاه ( روش ماشینی ) بسیار بهتر بوده و در صورت عدم امکان استقرار دستگاه حفاری در محل، حفر گمانه دستی توسط مقنی آخرین راه حل جهت تعیین پارامترهای خاک خواهد بود.

 

توصیه هایی در مورد ساختمان هایی که نشست در آن رخ داده توصیه می شود از هر دو نوع گمانه ( ماشینی و دستی ) در ساختمان هایی که نشست در آن رخ داده استفاده شود بدین صورت که گمانه دستی در داخل ساختمان و نزدیک به محلی که بیشترین احتمال نشست در آن می رود اجراء گردد.

 

ضمناً در صورت در دسترس بودن نقشه های سازه و فایل های محاسباتی سازه ساختمان مورد نظر، می بایستی فایل ها و نقشه ها مورد بازنگری و کنترل قرار بگیرند و بارهای وارده از ساختمان بر روی فونداسیون مجدداً مورد بررسی و کنترل قرار گیرند.

 

در نوعی از نشست عامل ایجاد نشست، خاک زیر پی و فونداسیون نبوده وخاک زیر پی بدون این که دچار تغییر شکل شود ساختمان دچار تغییر شکل گردیده و ایجاد ترک در دیوارها و قسمت های نازک کاری می کند.در این حالت احتمال تغییر شکل های غیر مجاز در تیرهای ساختمان یا تیرچه ها و یا ترک خوردگی ستون ها به نحوی که باعث کاهش طول ستون گردند بسیار زیاد خواهد بود.

 

دراین حالت عامل ایجاد ترک در دیوارها و دیگر فضاها می تواند پوشش بازشوها در سطوح ساختمان مانند پاسیوها و غیره باشد که چنانچه بدون اعمال بارهای ناشی از وزن سطوح اضافه شده به سازه و تقویت و مقاوم سازی اجزاء سازه ای مرتبط با آن اجراء گردد.این المان ها دچار افت و خیز گردیده و تغییر شکل های  ایجاد شده باعث بوجود آمدن ترک و شکاف در دیوارها و سنگ ها و کاشی کاری های ساختمان خواهد شد.

 

راه‌های جلوگیری از نشست خانه

  1. مقاوم سازی پی خانه و افزایش قدرت باربری زمین به وسیله تزریق مواد متراکم کننده به داخل خاک
  2. ایجاد دستک و پایه در زیر فونداسیون (بخش‌هایی از خاک برداشته می‌شود و آرماتورهای تقویتی به‌ صورت عمودی در داخل آن‌ها قرار می‌گیرد و داخل آن‌ها با بتن پر می‌شود.)
  3. سبک‌سازی ساختمان
  4. افزایش تعداد ستون‌ها در ساختمان
  5. ایجاد پیوستگی بین ستون‌های ساختمان با دیوار برشی

 

  • بهنام نظری

عملیات ضروری قبل از کاشی کاری

معمولا قبل از کاشی کاری نباید هیچ پوششی از جمله  گچ، کاهگل یا گچ و خاک وجود داشته باشد و تنها پوشش مجاز ماسه و سیمان است.
یکی دیگر از موارد مهم پیش از انجام کار بررسی زیرسازی از نظر شاقولی یا گونیا بودن کج ها و نبش ها به منظور برطرف کردن نواقص است.
اقدام ضروری دیگر پیش از شروع کار این است که کاشی را در آب فرو ببرید و خارج کنید تا زنجاب نشود.

هزینه کاشی کاری در تهران

 هزینه کاشی کاری بستگی به متراژ و کیفیت و نوع کاشی دارد، البته به دستمزد کاشی کار هم ربط دارد. قیمت کاشی کاری تهران به نسبت بقیه شهرها مناسب تر است چون رقابت در تهران بیشتر است و تعدا کاشی کارهای باتجربه بیشتر است.

مراحل کاشی کاری

  • تهیه نقشه‌ی مربوطه و بررسی آن
  • تهیه مصالح و ابزار کاشی کاری
  • کاشی کاری رج اول
  • کاشی کاری سایر رج ها و پیش بردن کار
  • بندکشی: پر کردن درز و شکاف بین کاشی ها به وسیله‌ی دوغاب (مخلوطی از سیمان سفید و پودر سنگ). طبق اصول کاشی کاری برای هر متر مربع حدود ۰/۷۵ لیتر دوغاب استفاده می شود.

انواع روش های کاشی کاری

 کاشی کاری دوغابی

 

با توجه به اینکه رج اول، مبنای کل کاشی کاری دیوار است. دقت در اجرای این از اهمیت بالایی برخوردار است نکته ی مهم که باید در اجرای رج اول کاشی کاری رعایت گردد، ایجاد خط تراز با استفاده از شیلنگ تراز است. پس از ایجاد خط تراز محل شروع رج اول را مشخص نموده و با فاصله ی مناسب از این خط زیر کار را با ماسه نرم ریخته و می‌کوبند . با استفاده از شمشه و تراز آن را تسطیح می کنند.

سپس با رعایت فاصله به میزان ۳ سانتی متر از دیوار به شرح زیر عمل می شود.

۱-با آب و خاک رس سرند شده، خمیر گل رس تهیه می شود.در این روش کاشی کاری از خمیر گل رس برای ثابت نگه داشتن کاشی در جای خود استفاده می شود.

۲-پس از نصب کاشی های رج اول و کنترل شاقولی، هم راستایی و رعایت ۲ تا ۳ میلی متر بند قائم بین آنها، به اندازه ی یک سوم ارتفاع کاشی دوغاب ریزی می شود.

۳-پس از خودگیری دوغاب مرحله اول، مراحل بعدی دوغاب ریزی انجام می‌شود تا پشت کاشی کاملاً از دوغاب پر شود.

۴-در انتها این مرحله هم راستایی کاشی ها، شاقولی بودن آن‌ها و گونیا بودن نبش ها و کنج ها کنترل می گردد.

۵- پس از اجرای رج اول و کنترل آن، خمیر گل رس از لبه های کاشی برداشته شده و کاشی های رج دوم نصب می گردد.

 

 کاشی کاری ملاتی

 

در این روش کاشی کاری ملات خمیری ماسه و سیمان را در پشت کاشی بکار می برند. از این روش بیشتر برای رج های آخر و نیز زیر سقف ها که امکان دوغاب ریزی وجود ندارد استفاده می شود. برای کاشی کاری زیر سقف ها با این روش، ابتدا باید سطح زیر کار با اندود ماسه و سیمان هموار نموده و پس از خشک شدن اندود به نصب کاشی اقدام گردد.


 کاشی کاری چسبی

 

روش کاشی کاری چسبی بیشتر در سطوحی که قبلاً کاشی کاری شده و نیاز به مرمت و بازسازی دارند استفاده می شود. در این روش  سطح زیر کار با تیشه زبر نموده و آن را شستشو داده از گردو غبار و چربی های موجود پاک شود. سپس سطح را چسب مخصوص کاشی به وسیله ی ماله ی مضرس اندود نموده و کاشی را به سطح می چسبانند. در کارهای دست اول ابتدا باید سطح زیرکار با ملات ماسه و سیمان بصورت کاملاً هموار اندود نمود و سپس به چسباندن کاشی ها اقدام کرد.

 

مراحل انجام کاشی کاری کف

1. مرحله زیرسازی

  • اطمینان از مقاوم بودن بستر کار

قبل از اقدام به نصب کاشی باید نسبت به مقاوم بودن بستر کار مطمئن شوید، چرا که اگر بستر مورد نظر از مقاومت و استقامت بالایی برخوردار نباشد، در طولانی مدت باعث ایجاد صدا در زیر پا می شود و هم چنین می تواند باعث ایجاد شکستگی در کاشی ها شود.

اگر این کار به درستی انجام نشود، کاشی بر اثر فشار آسیب می بیند. ایجاد بستر مناسب تا اندازه ای به نوع کاشی کاری و محلی که قصد استفاده از کاشی در آن قسمت را دارید نیز بستگی دارد.

  • استفاده از سیمان در زیرسازی

قبل از اقدام به نصب کاشی و به عنوان زیرسازی لازم است که از سیمان و یا متریال مشابه استفاده نمایید. توجه داشته باشید که برای انجام این کار از تخته سه لا استفاده نکنید. استفاده از لایه سیمانی از نفوذ آب جلوگیری کرده و به عبارتی خاصیت ضد آب دارد. هم چنین استفاده از سیمان باعث می شود احتمال ایجاد انحراف در فضای زیرسازی به حداقل برسد.

2. نصب کاشی

  • ملات ریزی

بعد از انجام اقدامات اولیه، نوبت به نصب کاشی می رسد. برای انجام این کار در ابتدا ملات را کم کم بر روی سطح مورد نظر می ریزیم. به یاد داشته باشید که این کار را از قسمتی که قصد شروع کار دارید، انجام دهید. برای مثال بهتر است هر بار در فضایی 2*3 نسبت به انجام این کار اقدام نمایید. ملات را در میان خط هایی که با گچ کشیده بودید، پخش کنید.

  • قرار دادن کاشی یا سرامیک بر روی ملات

در مرحله بعد کاشی ها را بر روی ملات پهن شده روی سطح قرار دهید. انجام این کار را از گوشه شروع کنید. بهتر است در زمان نصب کاشی، فاصله 2سانتیمتری از لبه کاشی و دیوار ایجاد کنید. این فاصله بعد از اتمام کار به وسیله دوغاب پر می شود.

نصب کاشی و سرامیک بر روی دیوار

  • اندازه گیری طول و عرض دیوار

آنچه در ابتدا باید انجام دهید، اندازه گیری طول و عرض دیوار می باشد. این کار برای مشخص کردن تعداد کاشی مورد نیاز، لازم می باشد. در زمان خرید کاشی بهتر است یک جعبه کاشی اضافه نیز خریداری نمایید. در این صورت اگر در حین انجام کار کاشی دچار آسیب دیدگی شد، می توانید از کاشی های اضافه استفاده نمایید.

  • نصب کاشی یا سرامیک بر روی دیوار

در این مرحله نوبت به نصب کاشی یا سرامیک بر روی دیوار فرا می رسد. برای انجام این کار از گوشه دیوار شروع به استفاده از ملات بر روی دیوار بر اساس اندازه کاشی ها کنید.

  • برای انجام این کار می توانید از ماله استفاده نمایید. بهتر است اندازه ملات بر روی دیوار به اندازه نصب دو یا سه کاشی باشد. توجه داشته باشید که از یک لایه نارک ملات بر روی دیوار استفاده نمایید
  • . قرار دادن کاشی ها بر روی ملات

بعد از مراحل بالا، اولین کاشی را با دقت از لبه دیوار بر روی قسمت مورد نظر بگذارید. بعد از قرار دادن اولین کاشی با توجه به الگوی مورد نظر سایر کاشی ها را بر روی دیوار قرار دهید. توجه داشته باشید که برای انجام این کار از قسمت های کوچک شروع کنید. موقع انجام این کار از فاصله دهنده در بین کاشی ها استفاده کنید.

  • بهنام نظری

نازک کاری ساختمان چیست؟ 

پوشش نهایی که بر روی ساختار زیرین ساختمان قرار می‌گیرد و روکشی که در داخل ساختمان برابر چشم بیننده قرار می‌گیرد، نازک کاری خوانده می‌ شود، مصالح نازک کاری آخرین مصالحی هستند که کفها، دیوارها و سقف‌ها را پوشش می‌دهد.

نازک کاری ساختمان شامل مراحلی است که پس از سفت کاری ساختمان (احداث بنا ، ستون ها و …) انجام میشود و شامل پوشش ظاهری ساختمان میشود.در کل به کلیه عملیات هایی نظیر کاشی کاری ، نقاشی دیوار ها و سقف ساختمان, برق کاری کلید و پریز ها ، نصب تاسیسات از قبیل لوله ها و شوفاژساختمان و در نهایت نصب درب و پنجره ها طبق خواسته مشتری میگویند.

تفاوت سفت کاری و نازک کاری‌

احداث ساختمان کلاً شامل دو قسمت سفت کاری و نازک کاری است.

  1. سفت کاری شامل عملیات پی کنی، ریختن بتن فونداسیون، کرسی چینی، تیر و ستون، بادبند، دیوار برشی، دیوارچینی و سقف است. عملیات سفت کاری مربوط به احداث بنای اصلی ساختمان و عملیات نازک کاری مربوط به تزئینات ساختمان می باشد.
  2. ‌نازک کاری شامل تمامی عملیات اجرایی به جز سفت کاری بوده و شامل اندودکاری، عایق کاری، سنگ کاری، کاشی کاری، نقاشی، برقکاری، تاسیسات، نصب در و پنجره است.‌

مراحل نازک کاری ساختمان

  1. دیوار سازی (دیوار چینی) ساختمان
  2. شمشه (چوب چارترش) گیری دیوارها
  3. گچ و خاک دیوارها
  4. سفید کاری دیوارها
  5. کشته کشی دیوارها
  6. سنگ قرنیز دور دیوار
  7. کف سازی نهایی
  8. اب بندی (عایق بندی دیوارها) سرویس ها
  9. فرش کف ساختمان ( پهن کردن ملات در کف ساختمان)
  10. کاشی کاری دیوارهای ساختمان
  11. عمیات سقف و انواع سقف ساختمان (گچ کاری یا سقف کاذب)
  12. نمای ساختمان
  13. عایق کاری ثانویه
  14. مراحل تمیز کاری

دیوار سازی(دیوار چینی) ساختمان

دیواری که از آجر یا با سنگ آمیخته یا با مصالح دیگر با ملات سیمان یا ماسه آهک یا ملات باتارد چیده شده است. نمای دیوار (بارو) را می‌توان از ابتدا با نما سازی بیرونی پیوسته ساخته و به تدریج بالا برد به طوری که هر ردیف آجر چینی قسمت جلوی کار آجر تراشیده گذارده و پشت آنرا از آجر فشاری یا سایر مصالح می‌چینند.‌ ضخامت و مقاومت هر دیوار (بارو) ارتباط مستقیم به نوع کاربری آن دارد.

از انواع آجر های مورد استفاده می توان به بلوک‌های سوراخ‌دار سفالی اشاره کرد که به علت وزن سبک نسبت آجر فشاری و عایق حرارتی نسبتا ضعیف آن ، امروزه کاربرد فراوانی دارد.

استفاده از آجرهای سوراخ دار سفالی در دیوارهای باربر می تواند خطرناک باشد.چراکه این توع آجر ترد و شکننده است.

آجر سوراخ دار سفالی

شمشه (چوب چارترش) گیری دیوار ها

پس از دیوار(بارو) چینی با توجه اینکه دیوارهای خالی را به صورت سفالی (آجر چینی بدون شمشه ملات) می‌چینند، دقت این گونه حصار چینی از لحاظ شاقول بودن و تراز بودن بسیار مهم است. به وسیله شمشه گیری ، دیوار را همسطح قرار می‌دهند.‌ بدین صورت که نخست با چشم بلندترین نقطه دیوار را تعیین می‌کنند (که این کار در سطح نما انجام میشود) و سپس با گچ و ماله نقطه صافی را در آن محل ایجاد می کنند و پس از آن ، این نقطه را با شاقول به زیر منتقل کرده و سطح کوچکی را نیز با گچ و خاک زیر دیوار (بارو) ایجاد می کنند سپس در گوشه دیگر دیوار (حصار) نقطه ای را انتخاب می کنند و دوباره با گچ وخاک نقطه صاف و مسطحی را در آن‌ ایجاد ‌‌می کنند.

 

گچ و خاک دیوارها

در این مرحله به خاک رس الک شده نیاز هست که باید ابتدا خاک رس را الک کرده و با گچ به نسبت معین مخلوط کنید. نسبت این آمیخته در اصطلاح بنائی به قدرت گچ و یا زودگیری آن وابستگی دارد که بسته به نوع گچ هست. هر قدر گچ زودگیرتر باشد به خاک رس بیشتری احتیاج هست.
در اکثر موارد معمولاً به نسبت تقریبی 50 درصد خاک و 50 درصد گچ اکتفا می کنند.

علت مصرف خاک در گچ و خاک این است که هم ملات ارزانتر تمام می‌شود و هم ملات دیرگیرتری بدست می‌دهد.

 

سفید کاری دیوارها

بعد از اتمام مرحله گچ و خاک و خشک شدن آن اقدام به سفید کاری می‌کنند‌. ‌‌
سفید کاری دیوار ها با استفاده از گچ سفید انجام میشود.

سفید کاری دیوار ساختمان

کشته کشی دیوارها

 به دلیل زود گیر بودن گچ نمی‌توان سطح آن را صیقل (صاف) نمود‌. به همین دلیل پس از مرحله سفید کاری و قبل از آنکه ملات گچ خشک شود، روی آن را یک ورقه کشته به ضخامت چند دهم میلیمتر می‌کشند و با ماله خوب پرداخت (صاف) می‌کنند تا سطحی کاملاً صاف و حاضر نقاشی با رنگ به دست آید.

کشته ملات گچی است که دیگر سخت نمی‌شود‌ و آن را بدین طریق تهیه می‌نمایند که نخست پودر گچ را از الک بسیار ریزی گذرانیده و آنوقت آن‌ را همانند تعبیه ملات گچ معمولی توی آب می‌پاشند و به وسیله هم زدن ملات از سفت شدن آن جلوگیری می کنند. عمل همزدن را‌ تا حدود ۱۵ دقیقه پیوسته ادامه می دهیم تا گچ حداکثر زیاد شدن حجم خود را بدست آورد.
این ملات کاملاً یکنواخت بوده و هرگز سخت نمیشود بلکه در اثر تبخیر سطحی آب داخل آن خشک می‌شود. گچ ساختمانی به رنگ سفید بوده و به دلیل سطح صاف ، روی آن را می‌توان نقاشی کرد.

پس از این مرحله این امکان فراهم میشود تا عملیات گچ بری انجام شود که همان ایجاد اشکال زیبا مانند گل و نقوش برجسته روی سقف است.

 

سنگ قرنیز دور دیوارها

با توجه به این که گچ در مقابل رطوبت مقا‌وم نبو‌ده و به سرعت فاسد می‌شود، برای جلوگیری از رسیدن رطوبت به دیوار‌ گچ  برای اینکه شستشو کف ساختمان ، آسیبی به گچ دیوارها نرساند، دور تا دور دیوارها را به ارتفاع 10 تا 15 سانتی متر را یک سنگ پلاک کار می‌گذارند، که به آن اصطلاحاً قرنیز می‌گویند. از سنگی از جنس های تراورتن ، مرمر یا … کار می کنند که به آن عملیات قرنیز زدن دور دیوار گفته میشود

قرنیز دور دیوارها

کف سازی نهایی

‌نوسازی در آن قسمت از ساختمان اجرا می‌شود که سطح مفید سالن‌ها و اتاق‌ها و سرویس‌ها و انبارها و غیره را تشکیل می‌دهد. با توجه به محل، استفاده از کف سازی انواع مختلفی دارد مخصوصاً برای‌ کف سازی واحدهای مسکونی، انواع مصالح لوکس و تزئینی‌ از قبیل انواع ‌موزاییک یا سنگ و ‌کاشی‌های لعابی و‌انواع پارکت و یا کفپوش‌های دیگر موجود است.

کف سازی به نصب سازه های مختلف از قبیل سرامیک و موزائیک و … روی کف سالن ها و سایر بخش های ساختمان می گویند.

 

آب بندی (عایق بندی اولیه) سرویس ها

این مرحله به منزله عایق بندی قسمت های مختلف کف سالن ها و … در قسمت هایی نظیر کف شور انجام میشود.

فرش کف ساختمان (پهن کردن ملات در کف ساختمان)

‌برای عمل فرش کف ابتدا در گوشه‌های هر قسمت یک قطعه سنگ ساییه شده یا موزاییک یک اندازه به طوری که تراز روی چهار نقطه باشد قرار می‌دهند. سپس ریسمانی نازک و محکم به اضلاع بسته و خط گونیا ۹۰ درجه را به گوشه‌های انتقال می‌دهند. بعد ملات را کف آن پهن می‌کنند و کف را فرش می‌نمایند. البته ریسمان‌ها را به ترتیب جابه‌جا می‌کنند.

چنانچه کف دارای شیب باشد یعنی اگر در کف سرویس کف شور کار گذاشته باشد محل سرویس را باید با کفپوش‌هائی که ابعاد آن کوچکتر باشد فرش نمائیم. این ابعاد بستگی به بزرگی و کوچکی سرویس دارد زیرا با قطعات بزرگ ‌نمی‌توان شیب‌های لازم را در مکان‌های کوچک اجراء نمود. ولی چنانچه کف سرویس دارای شیب نباشد می‌‌توان برای فرش آن از هر اندازه کف پوش استفاده نمود مانند سرامیک، موزائیک، سنگ، کاشی‌های مخصوص کف،.

و به اصطلاح دیگر به پهن کردن ملات با ضخامت معیّن در کف سالن ها گفته میشود.بدین منظور در چهار نقطه سالن یا اتاق چند نقطه مرجع قرار داده و با ریسمان یا نخ بنایی به هم متصل می کنند.سپس ملات را پهن می کنند.

نحوه اجرای خط گونیا

ابتدا از گوشه‌ها دو ریسمان عمود بر هم بسته و ۶۰ سانتیمتر به یک طرف نشان گذارده ضلع هم‌جوار ۸۰ سانیتمتر علامت گذاری کرده و در این حالت خط ارتباط بین این دو باید ۱۰۰ سانتیمتر کامل باشد که در مغایرت ریسمان را جابجا کرده تا نقطه ۱۰۰ سانتیمتری تکمیل شود که در این صورت زاویه ۹۰ درجه درست است.

 

کاشی کاری دیوارهای ساختمان

برای نصب کاشی روی دیوار ها ابتدا زیر کاشی را در کف به وسیله گچ یا ماسه تراز می‌نمایند و بعد کاشی را به حال تراز و شاقول نصب نموده و موقتاً با قطعه‌ای از گل رس تازه تعادل آن را حفظ می‌نمایند بعد دوغ آب پر از سیمانی با ماسه نرم ساخته و آهسته آهسته پشت آن را در دو یا سه مرحله پر می‌نمایند.

پس از خشک شدن کامل کاشی ها به دیوار، آنها را (با سیمان سفید) بندکشی می کنند.

کاشی کاری دیوارها

عملیات سقف و انواع سقف ساختمان (گچ کاری یا سقف کاذب)

در این مرحله بسته به نیاز و کاربری ساختمان از انواع عملیات سقف ساختمان نظیر گچ بری، سقف کاذب یا … استفاده میشود.

نمای ساختمان

نمای ساختمان ظاهر بیرونی ساختمان است و از اهمیت خاصی برخوردار است.

نما های متفاوتی وجود دارد از جمله آجرنما، سرامیک و ….

  • نمای ساختمان باید با سطح زیر اتصال کافی داشته باشد تا هنگام بروز زلزله خطر جدا شدن و فرو ریختن آن وجود نداشته باشد‌.
  • نما باید قابلیت تحمل شرایط اقلیمی خاص هر منطقه را داشته باشد. مثلا در مقابل بارندگی مقاومت خوبی داشته باشدیا در مقابل آفتاب شدید حالت خود را از دست ندهد.
  • از به کار بردن قطعات سنگین در نما پرهیز شود.

عایق کاری ثانویه

عایق کاری ثانویه شامل قیر گونی کردن قسمت هایی نظیر دیوارهای بیرونی یا پشت بام ساختمان میباشد.

هنگام اجرای عایقکاری با قیر و گونی قیر اندود انجام می‌شود باید موارد زیر را رعایت شود.

  • عایقکاری به هنگام بارندگی مجاز نیست.
  • عایقکاری بر روی سطوح مرطوب مجاز نیست.
  • عایقکاری جامد را تا هنگامی که گرم و روانند باید مصرف کرد.
  • دمای قیر های مورد مصرف نباید بیش از ۱۷۷+ درجه سلسیوس باشد.
  • راه رفتن روی سطوح عایقکاری شده باید با احتیاط و با استفاده از کفش‌های بدون میخ انجام شود.
  • مصرف میخ برای محکم کردن لایه‌های عایقکاری مجاز نیست.
  • لایه‌های عایق باید از هر طرف ۱۰ سانتیمتر همپوشانی داشته و به قیر مناسب کاملاً به هم چسبانده شوند در همپوشانی لایه‌ها باید لایه‌های رویی در سمتی قرار گیرند که مطابق شیب بندی انجام شده آب از روی آنها به سمت لایه ریزی سرازیر شود.
  • هنگامی که عایقکاری در بیش از یک لایه انجام می‌شود‌، لایه‌های متوالی عایق باید عمود بر هم قرار گیرند.
  • سطوح عایقکاری شده باید پس از تکمیل لایه محافظی پوشانده شوند.
  • عایقکاری با عایق‌های رطوبتی آماده‌، مطابق روش‌های توصیه شده توسط سازندگان انجام شود‌.
  • ایجاد زیر سازی مناسب برای انجام عایقکاری ضروری است‌.

مراحل تمیز کاری

این مرحله شامل تمیز کاری و تحویل پروژه به مشتری می باشد

منبع : گروه مهندس پلاس

  • بهنام نظری

دوغاب چیست؟

دوغاب سیمان یک نوع ملات ساختمانی تهیه شده از سیمان، آب و مواد افزودنی برای شکل دهی است. طرز تهیه دوغاب سرامیک کف به عواملی چون محل نصب و نوع مصالح ساختمانی بستگی دارد.

 

دوغاب ریزی

دوغاب ریزی یکی از بخش های کاشی کاری است که همه جا را کثیف می کند. در بخش دوغاب کاری مایع دوغال به همه چیز می چسبد. نه تنها کاشی ها مشخص نیستند، بلکه همه چیز شبیه یک سطح کامل به نظر می رسد. این بهم ریختگی نشانه بد پیش رفتن کار نیست بلکه بخشی از فرایند است.

 

مراحل دوغاب کاری:

مرحله اول: از کابینت ها با روزنامه محافظت کنید

مرحله دوم: دوغاب را مخلوط کنید

مرحله سوم: دوغاب ریزی

مرحله چهارم: اجازه دهید  دوغاب خشک شود

مرحله پنجم: دوغاب اضافه را تمیز کنید

مرحله ششم: اجازه دهید دوغاب کامل تر خشک شود

مرحله هفتم: دوغاب خود را بتونه کاری کنید

مرحله هشتم: آب بندی کاشی کاری را انجام دهید

ابزار مورد استفاده برای دوغاب سرامیک

برای انجام و اجرای دوغاب ریزی به یک سری ابزار آلات ویژه نیاز هست که با استفاده از آن ها می توانید این کار را انجام دهید:

  • توری هایی نازکی شبیه یه توری هایی که در پنیر سازی مورد استفاده قرار می گیرند.
  • چاقوی گچ زنی یا کمچه دوغاب ریزی
  • تیغه های مخصوص برای تراشیدن
  • اسفنج برای تمیزکاری
  • دستکش
  • قلم موی رنگ

نکته دیگری که در تهیه دوغاب باید توجه کنید رنگ دوغاب است، معمولا رنگ دوغاب سفید است به همین منظور از گچ سفید در ترکیبات آن استفاده می شود، اگر می خواهید اقدام به خرید دوغاب آماده کنید از فروشنده دوغاب با رنگ سفید را بخواهید زیرا این نوع دوغاب های آماده را در رنگ های گوناگونی تولید و به بازار عرضه می کنند.

 

دوغاب کردن کاشی

از قبل همه چیز را آماده کنید. باید در یکی از این دو جا کارتان را شروع کنید:

  • اگر سطح کاشی کاری شده فعلی به دوغاب کاری مجدد نیاز دارد، باید اول دوغاب قبلی را بردارید و سپس مراحل دوغاب کاری را انجام دهید. با اره دوغاب یا ابزار کندن دوغاب آن را بکنید.
  • اگر سطح جدیدی را کاشی کاری می کنید، باید مطمئن شوید تمام کاشی ها نصب شده اند و بعد دوغاب کاری را شروع می کنید.

قدم اول: دوغاب را با آب در یک سطل مخلوط کنید

هنگام ترکیب دوغاب، باید دستورالعمل سازنده را دنبال کنید، اما برای اینکه بتوانید به غلظت مورد نظر دست یابید باید سه چهارم میزان آب توصیه شده را در سطل ریخته و بعد دوغاب را اضافه کنید. پس از مخلوط کردن، آب باقی مانده را اضافه کنید تا مواد خمیر مانند شوند.

برداشتن مقادیر کمتر و مخلوط کردن با دست بهترین است، اما می توانید ابزار مخلوط کن را به دریل وصل کنید تا سرعت کارتان بیشتر شود.

قدم دوم: با ماله دوغاب را به درز بین کاشی ها بمالید

ماله را به صورت مورب روی سطح حرکت دهید تا درز دوغاب پر شود. بعد دوباره لیسه را روی سطح حرکت دهید.

 

  • بهنام نظری