ساختمان(بازسازی، کاشی و سرامیک )

بازسازی، کاشی و سرامیک ،سیمان، دوغاب

ساختمان(بازسازی، کاشی و سرامیک )

بازسازی، کاشی و سرامیک ،سیمان، دوغاب

بتونه چیست و انواع بتونه کاری

سه شنبه, ۲۵ آبان ۱۴۰۰، ۰۸:۱۲ ب.ظ

بتونه و بتونه ماستیک چیست؟

بتونه ماده‌ای خمیری شکل وممکن است به رنگ های مختلف دیده شود به خصوص سفید که در نقاشی ساختمان برای پوشاندن ترک‌ خوردگی دیوار، آسیب‌هایی که بر اثر نم و رطوبت به دیوار وارد می‌شود و پر کردن جای میخ و پیچ در دیوار به کار می‌رود. بتونه را می‌توان با ترکیب پودر بتونه  مل  با روغن بتونه (روغن الیف) یا آب ، بسته به نوع بتونه ساخت.همچنین از بتونه ماستیک برای زیرسازی دیوارهای گچی استفاده می شود ، که باعث استحکام و دوام گچ و رنگ می شود و کمک به یک دست شدن دیوار و جلوه رنگ بر روی دیوار می شود.

اگر بر سطح دیوار خراش های عمقی یا رد ضربه دیده می شود که عمیق است ، بهترین گزینه ساخت بتونه با گچ است.

انواع بتونه ها برای عمق های زیاد (حدود 1 الی 2 سانتی متر بیشتر) مناسب نیستند و در عمل کارایی اصلی خود را ندارند.

انتخاب ما در این مرحله بتونه با گچ یا لکه گیری با گچ است . سطح گچ بعد از خشک شدن کمی حجیم تر شده که می توان با تراشیدن یا سمباده این مشکل حل کرد.

بری بتونه کاری با گچ ، بهترین انتخاب گچ زنده است تا فرورفتگی ها و ترک های عمیق ایجاد شده بر سطح دیوار را پر کنیم.

به طور کلی در انتخاب بتونه باید موارد زیر رعایت شود:

1)محلی که قرار است با بتونه پر شود

2)نوع چوبی که با بتونه پر شود

3)نوع رنگی قرار است با بتونه پر شود

4)نوع آستر همرنگی که قرار است تغییر رنگ در زمینه چوب به وجود آورد

بتونه های مورد مصرف در صنایع چوب :

1)بتونه چوب

2)بتونه همرنگی

 

نحوه تهیه بتونه

نخست مدل بتونه پلاستیک که مخصوص دیوارهای رنگ پلاستیک است که ساخت آن بدین صورت است که ابتدا مقداری پودر مل را روی تخت می ریزیم سپس مقداری آب ریخته و با هم مخلوط می کنیم . دومین مدل بتونه روغنی که در ساخت ابتدا روغن الیف و پودر مل را با هم مخلوط می کنیم. در ادامه رنگ روغن به ان اضافه می کنیم. لازم به ذکر است اضافه کردن روغن الیف به آن الزامی نیست اما حتما باید رنگ روغن آلکیدی براق در این مدل استفاده کنیم و گرنه به صورت چروک در می‌آید و اگر می خواهید بتونه سفت شود مقدار پودر را اضافه کنید. بعد از آنکه بتونه آماده را خوب ترکیب کردید خرابی و شیارهای روی دیوار را پر نموده و با کاردک بتونه را از بالا به پایین روی شیارها بکشید. شیارهای کوچک را با همین روش انجام دهید ولی شیارهای بزرگتر را از ابتدا تراشیده و از ذرات گچ و رنگ پاک کنید و سپس آن را مرطوب کنید و باکاردک بتونه را در جهت شیار روی آن بکشید و در صورتی نیاز چند بار تکرار کنید چرا که بتونه ها پس از خشک شدن در شیار یا حفره اندکی جمع می شود. بایستی پس از حدود یک ساعت مجددا این کار انجام شود در آخر پس از خشک شدن بتونه روی آن را با سنباده نرم هموار کنید تا سطح سنباده بسیار صاف و عاری از لکه شود.

 

بتونه پلاستیک

این نوع بتونه برای دیوارهایی به‌ کاربرده می‌شود که رنگ پلاستیکی دارند. و روش ساخت آن به‌این‌ ترتیب است که مقداری از رنگ پلاستیک که کمی رقیق شده را با پودر بتونه مل مخلوط می‌کنیم تا یک خمیر به دست آید. چسبندگی خمیر باید به حدی باشد که درزها و فرورفتگی‌های دیوار را به‌خوبی بپوشاند. اگر چسبندگی بتونه مناسب نیست کمی چسب چوب یا رنگ بیشتر به آن اضافه کنید. اگر بتونه پلاستیک شما شل باشد قدرت کافی برای پر کردن درزها را نخواهد داشت.

برای پوشاندن درزها برروی رنگ پلااستیک می توان از پودرکناف نیز استفاده کرد ولی به سبب کاهش حجم آن برای ترک های عمیق مناسب نمی باشد.بهترین گزینه برای پرکردن ترک های بزرگ استفاده از گچ برای پوشاندن و هم سطح کردن دیواراست.

بتونه چوب:

این بتونه ماده ای است ژله مانند و شفاف که از ترکیب سلولز و مواد رقیق کننده به دست میاید . از این بتونه برای پر کردن زدگیهای کوچک و خلل و فرج چوبهایی درشت بافت استفاده میشود. حلال آن تینر فوری و رقیق شده آن میتواند کار سیلر را انجام دهد. شفافیت این بتونه باعث میشود که در زیر رنگهای شفاف تا عمق روزنه ها آشکار شود و زیبایی چوب را افزایش دهد. سطح مورد نظر را با تینر یا محلول رقیق شده نیترو سلولز میپوشانند. بعد از خشک شدن آن سطح بتونه شده باید سنباده شود تا فقط بتونه داخل روزنهای چوب باقی بماند. بعد از پرداخت کار می توان سطح کار را آستری زد و یا رنگ کرد.

 

بتونه همرنگی:

این بتونه از مخلوط گلهای معدنی ، پودر گل سنگ، سریش و رنگهای پودری و آب به دست می آید . از این بتونه برای پر کردن حفره ها و کنده کاریهای . سوراخهای ریز و درشت در چوب استفاده کرد.

در مرحله بعد بر روی آنها آستری( هم رنگی) میخورد و به منظور همرنگ کردن آنها با قسمتهای دیگر چوب استفاده میشود

رنگینه های معدنی که در تهیه این بتونه به کار میرود

گل مل : که به رنگ سفید متمایل به زرد است و بیشترین سهم در تهیه بتونه را دارد .

گل اخرا : یا اکسید آهن که به رنگ مایل به قهوه ای است .

گل امرا : که به رنگ قهوه ای تیره است .

گل ماشی : به رنگ متمایل به نارنجی است .

لاجورد : که به رنگ آبی تیره ( لاجوردی ) است .

گل زرد کرم: به رنگ زرد سیر است .

گل سینکا : که پودر خیلی نرم و به رنگ سفید است.

و سریش یا سریشم: که در بتونه کار چسبندگی همه مواد را به چوب دارد.

باید توجه داشت که در ساخت بتونه غلظت آن بسیار مهم است. هر چه رقت (شل بودن) بتونه کم باشد چسبندگی آن نیز بیشتر خواهد شد و نشست آن نیز افزایش خواهد یافت .

بعد از پرداخت در محل بتونه شده گودی به وجود میاید برای اینکه بتونه نشست بیشتری نداشته باشد میتوان بتونه را در دو مرحله بر روی کار زد .ابتدا بتونه را رقیق کرده بر روی کار می زنیم و پس از خشک شدن و در مرحله بعد میتوان از بتونه غلیظ استفاده کرد .

در تهیه بتونه های همرنگی ازدوده نیز استفاده میشود . از دوده به عنوان رنگ سیاه استفاده میشود .بهترین نوع دوده یدون چربی است ( دوده سوئدی) .

 

نکاتی که در هنگام بتونه کاری باید رعایت کرد

بتونه کاری یکی از مهمترین زیرسازی‌ها برای نقاشی ساختمان است و این مورد در قیمت نقاشی ساختمان منزل شما تاثیر زیادی دارد.

برای بتونه کردن، به جنس و میزان مواد مورد نیاز توجه کنید.

بتونه کاری دیوار، بتونه کاری کناف و دیگر قسمت‌ها کاری حساس است که باید توسط افراد متخصص و با تجربه انجام شود، اجرای بتونه دیوار به صورت نادرست نمای نهایی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

امیت مرحله سمباده‌زنی بعد از بتونه‌کاری را دست کم نگیرید.

برای جلوگیری از کثیف شدن پریزها، زمین و … پوششی روی آن‌ها بیندازید.

اگر دیوارهای شما دارای نم هستند، حتما قبل از بتونه کاری اقدامات لازم جهت رفع نم ساختمان را انجام دهید.

 

 

  • بهنام نظری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی